Prva hrvatska elektrana na biomasu

Bez autora
May 18 2010

U Strizivojni se gradi prva hrvatska elektrana na biomasu. Pogon se gradi u tvornici parketa, a električna energija proizvodit će se od ostataka drva. Osim za vlastite potrebe struja proizvedena iz drvene mase prodavat će se i HEP-u. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura, a najvećim se dijelom financira kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Tvornici parketa Strizivojna Hrast HEP ne može isporučivati dovoljnu količinu struje. Jedino rješenje, ali i najskuplje su generatori. Na mjesec potroše čak milijun kuna na gorivo. Zbog toga su došli na ideju da otpad iskoriste za proizvodnju energije. Kamione drvene mase sada izvoze u Sloveniju za slične pogone. Umjesto da odvoze Slovencima, otpad će iskoristiti za proizvodnju struje u domaćoj mreži. Tako će moći proširiti proizvodnju. Milijun i 200 tisuća četvornih metara parketa za izvoz na godinu će se povećati na milijun i pol. Siguran posao ima 350 radnika.

Prva hrvatska elektrana na biomasuU Strizivojni se gradi prva hrvatska elektrana na biomasu. Pogon se gradi u tvornici parketa, a električna energija proizvodit će se od ostataka drva.

Osim za vlastite potrebe struja proizvedena iz drvene mase prodavat će se i HEP-u. Projekt je vrijedan 15 milijuna eura, a najvećim se dijelom financira kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Tvornici parketa Strizivojna Hrast HEP ne može  isporučivati dovoljnu količinu struje. Jedino rješenje, ali i najskuplje su generatori. Na mjesec potroše čak milijun kuna na gorivo.

Zbog toga su došli na ideju da otpad iskoriste za proizvodnju energije. Kamione drvene mase sada izvoze u Sloveniju za slične pogone. Umjesto da odvoze Slovencima, otpad će iskoristiti za proizvodnju struje u domaćoj mreži. Tako će moći proširiti proizvodnju.

Milijun i 200 tisuća četvornih metara parketa za izvoz na godinu će se povećati na milijun i pol. Siguran posao ima 350 radnika.

Prema riječima voditeljice projekta elektrane Martine Ravlić, električnu energiju  proizvodit će na ekološki najprihvatljiviji način. Iz obnovljivih izvora energije.
Tvornica će na godinu uštedjeti oko 20 milijuna kuna na gorivu.

Pogon snage 3,3 megavata proizvodit će struju za vlastite pogone i za ostale potrošače. Do sada je izgrađeno 60 posto objekta, a prvi bi se kilovati struje iz  biomase trebali proizvesti potkraj godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik